فارکس چیست؟ مقاله جامع
به جای مطالعه چندین مقاله و ویدئو، این مقاله جامع را مطالعه کنید تا به طور کامل بازار فارکس آشنا شوید.
به زبان خیلی ساده فارکس بازاری است که به افراد اجازه تبادل ارز کشورهای مختلف را میدهد. اگر فکر میکنید یک ارز در مقابل دیگری قویتر خواهد بود، و در نهایت درست معامله کنید، میتوانید از این بازار سود کنید.
اگر تا به حال به کشور دیگری سفر کردهاید، معمولاً باید یک صرافی در فرودگاه پیدا میکردید و سپس پولی را که در کیف خود دارید به ارز کشوری که میروید تبدیل کنید.
به پیشخوان میروید و متوجه صفحه ای میشوید که نرخ های مختلف مبادله را برای ارزهای مختلف نشان میدهد.
نرخ مبادله ای قیمت نسبی دو ارز از دو کشور مختلف است که در واقع نسبت قدرت این دو ارز را در مقابل یکدیگر نشان میدهد.
وقتی که 1 دلار آمریکار را در ازای حدود 110 “ین ژاپن” اصطلاحا چنچ یا تعویض میکنید، اساساً در بازار فارکس شرکت کرده اید! شما یک ارز را با ارز دیگری مبادله کرده اید.
بازار فارکس چیست؟
بازار ارز که معمولاً به عنوان “فارکس” یا “FX” شناخته می شود، بزرگترین بازار مالی در جهان است. بازار فارکس یک بازار جهانی و غیرمتمرکز است که در آن ارزهای دنیا دست به دست میشوند. نرخ ارز هر ثانیه تغییر میکند، بنابراین بازار دائما در نوسان است.
تصور کنید یک کمپانی آمریکایی که شعبی در ژاپن دارد، پس از فروش محصولاتش در ژاپن که طبیعتا با ارز آن کشور یعنی “ین” فروخته شدهاند، نیاز دارد که “ین” های خودش را به دلار آمریکا تبدیل کند. این کمپانی سفارش خودش را برای تبدیل “ین” به “دلار” به یک بانک بزرگ جهانی تحویل میدهد. سپس آن بانک با توجه به حجم آن معامله، سفارشهای خودش را در دستههای مختلف در بازار قرار میدهد. این معامله روی جفت ارز USD/JPY انجام میشود که تاثیرش را روی چارت نشان میدهد.
همچنین معاملهگران ارز (که به عنوان سفتهبازان ارز نیز شناخته میشوند) ارزها را به این امید میخرند که بتوانند در آینده آنها را با قیمت بالاتری بفروشند.
حجم بازار فارکس
در مقایسه با حجم روزانه 200 میلیارد دلاری بورس نیویورک (NYSE)، بازار فارکس با حجم مبادلات روزانه 6.6 تریلیون دلاری، بازار فارکس با اختلاف بزرگترین بازار از لحاظ حجم معاملات است.
در رتبههای بعدی از نظر حجم بازار، بورس توکیو و لندن قرار دارند.
البته توجه داشته باشید این اعداد روزانه متغیر هستند و همچنین مربوط به حجم معاملات هستند که این موضوع با ارزش بازار(Market Cap) در بازارهای بورس و کریپتوکارنسی کاملا متفاوت است.
چه چیزی در فارکس معامله می شود؟
پاسخ ساده پول است. به طور خاص، ارزها.
در واقع وقتی جفت ارزی را خرید/فروش میکنید، دارید به ازای خرید یک ارز، ارز دیگر را میفروشید. دقیقا مثل زمانی که ریال را به دلار تبدیل میکنیم. مثلا زمانی که هر دلار آمریکا در بازار 30000 تومان بود شما به ازای پرداخت 30000 واحد ریال ایران، 1 دلار آمریکا دریافت میکردید.
حال وقتی ارز کشوری را در مقابل ارز کشور دیگری میخریم انتظار داریم که ارز اول رشد کند یا اینکه ارز دوم کاهش داشته باشد.
در ادامه با مفاهیم بیشتری در مورد جفت ارزها آشنا میشوید که این موضوع کامل برایتان واضح میشود.
پس مبنای اصلی شکلگیری فارکس جفت ارزها هستند. اما کارگزاران فارکس(بروکر) به دلیل اینکه سود بیشتری داشته باشند و معاملهگران هم بتوانند موارد مختلفی را معامله کنند موارد دیگری مثل سهام شرکتهای آمریکایی، طلا، نقره، نفت، شاخصها، ارزهای دیجیتال و … را هم به سبد معاملاتی خود اضافه کردهاند.
اما نکته بسیار مهم اینجاست که شما واقعا صاحب هیچکدام از این داراییها نیستید یعنی با خرید بیتکوین در بروکر فارکس خود، نمیتوانید آن را به کیف پول خود منتقل کنید، زیرا این موارد فقط مثل یک ورقه معامله میشوند و به نوعی شما فقط از اختلاف خرید و فروش آنها سود کسب میکنید.
قیمت ارز معمولاً بازتاب مستقیم نظر بازار در مورد سلامت فعلی و آینده اقتصاد مربوطه است. در معاملات فارکس، وقتی مثلاً ین ژاپن را میخرید، اساساً سهمِ در اقتصاد ژاپن میخرید. شما شرط می بندید که اقتصاد ژاپن خوب است و حتی با گذشت زمان بهتر خواهد شد. هنگامی که آن “سهم” را دوباره به بازار بفروشید، امیدواریم در نهایت به سودی برسید. به طور کلی، نرخ تبدیل یک ارز در مقابل سایر ارزها، بازتابی از وضعیت اقتصاد آن کشور در مقایسه با سایر اقتصادها است.
سشنها در فارکس
سشن(Session) به معنی جلسه است و سشنها در فارکس به معنی جلسات معاملاتی هستند. همانطور که میدانید بازار فارکس 24 ساعته است ولی حجم و میزان معاملات در طول این 24 ساعت یکی نیستند و معاملهگران هم نمیتوانند 24 ساعت شبانه روز را پای چارت و سیستم خودشان صرف کنند، در نتیجه در تایمهای مشخصی که حجم معاملات بیشتر است به بررسی بازار و معامله میپردازند.
چهار سشن اصلی بازار فارکس:
- تایم معاملاتی نیویورک – شروع حدود 15:30 به تایم تهران
- تایم معاملاتی لندن – شروع حدود 10:30 به تایم تهران
- تایم معاملاتی توکیو – شروع حدود 02:30 به تایم تهران
- تایم معاملاتی سیدنی – 00:30 به تایم تهران
علاوه بر چهار مورد بالا سشن فرانکفورت آلمان هم مورد توجه بعضی از معاملهگران است.
معرفی وبسایت:
market24hclock.com با وارد شدن به این وبسایت و تنظیم تایم مبدا روی “تهران” زمان باز و بسته شدن بازارهای مختلف را متوجه خواهید شد.
معرفی افزونه فارکس تایم(توصیه میشود):
افزونه فارکس تایم (Forex Time) را هم میتوانید روی مرورگر کروم خود نصب کنید تا به صورت یک آیکون بالای مرورگر با کلیک روی آن زمان باز شدن هر مارکت و مارکتهایی که در زمان فعلی باز هستند را مشاهده کنید.
سشنهای مناسب معامله:
به ترتیب سشنهای نیویوک، لندن و توکیو بیشترین حجم معاملاتی را دارند. همپوشانی بازار لندن و نیویورک که از حدود ساعت 15:30 تا 19:30 به تایم تهران در نیم سال دوم، بیشترین حجم معاملاتی را دارند، مخصوصا چند ساعت ابتدایی بازگشایی سشن نیویورک.
زمانهایی که حجم معاملات بالاتر باشد، بازار بهتر و منطقیتر عمل میکند و امکان دستکاری بازار به شدت کاهش پیدا میکند، در نتیجه پیشنهاد ما فعالیت در این تایمها است.
اگر صبحها ترید میکنید، سشن لندن و اگر عصرها ترید میکنید سشن نیویورک مناسب شما است. اگر هم شبها ترید میکنید حتما اجازه دهید که بازار توکیو باز شود، زیرا قبل از آن اصولا بازار حرکتی ندارد.
ساعات معامله در بازار فارکس
قبل از توضیح ساعات بازار فارکس حتما به این نکته مهم توجه داشته باشید که با توجه به جابهجایی ساعت رسمی کشور در اول فروردین و مهر در ایران و همچنین تغییر ساعت در دیگر کشورها، ساعت باز و بسته شدن بازار و سشنها مداوم تغییر میکند. به همین دلیل پیشنهاد میکنیم از یک وبسایت یا افزونه مرورگر که در ادامه معرفی میکنیم برای اطمینان دقیقتر از ساعت بازار استفاده کنید.
بازار فارکس از ساعت 5 بعدازظهر یکشنبه تا 5 بعدازظهر جمعه به تایم ET باز است که به تایم ایران از ساعت حدود 00:30 دوشنبه تا 00:30 شنبه معاملهگران میتوانند معاملات خودشان را انجام دهند. این تعطیلی دو روزه مربوط به پایان هفته تقویم میلادی است که در واقع روزهای شنبه و یکشنبه هستند.
جفت(Pair) ارزها در فارکس
شاید بارها اسم جفتارز به گوشتان خورده باشد. همانطور که قبلا توضیح دادیم، شما در بازار فارکس باید ارز یک کشور را در مقابل ارز کشور دیگر بخرید. هرکدام از جفتارزها مربوط به اقتصاد دو کشور یا اتحادیه هستند. مثلا با خرید/فروش جفت ارز EUR/JPY شما معامله خود را روی اقتصاد بخشی از اروپا و ژاپن باز کردهاید.
جفتارز EUR/USD را در نظر بگیرید. ارز EUR(یورو) صورت کسر و USD(دلار آمریکا) در مخرج کسر است. شما وقتی این جفتارز را خرید میکنید، در واقع به ازای پرداخت دلار، یورو دریافت میکنید.
به تصویر زیر نگاه کنید:
جفت ارزی که سمت چپ است یا در صورت است را جفت ارز پایه یا Base Currency و جفت ارز مخرج و سمت راست را ارز کوت یا Quote Currency میگویند.
جفت ارزهای ماژور(Major)
8 ارز اصلی داریم که شامل USD، EUR, GBP, JPY, CAD, NZD, CHF, AUD هستند. هر کدام از این ارزها(به جز USD زیرا طبیعتا نمیتواند با خودش جفت شود.) با USD جفت شوند، به عنوان جفت ارز ماژر در نظر میگیریم.
جفت ارزهای ماژور دارای بیشترین حجم معاملات هستند و اکثر تریدرها از این جفتارزها برای معامله استفاده میکنند.
جفت ارزهای کراس(Cross)
هرجا جفت ارزی را مشاهده کردید که جز یکی از 8 ارز اصلی به جز USD بود، به عنوان جفت ارز کراس شناخته میشود. در تصویر زیر نمونههای جفتارزهای کراس را مشاهده میکنید.
جفت ارزهای اگزوتیک(Exotic)
هر ارز دیگری با یکی از ارزهای اصلی ترکیب شود، یک جفت ارز اگزوتیک را ایجاد میکند. تفاوت این جفتارزها با جفتارزهای کراس در این است که جفتارزهای کراس شامل دو ارز اصلی هستند که با هم جفت شدهاند ولی جفتارزهای اگزوتیک حتما شامل یک ارز به جز 8 ارز اصلی و یک ارز اصلی هستند.
در تصویر زیر پر استفادهترین جفتارزهای اگزوتیک را مشاهده میکنید.
معاملهگری روی جفتارزهای اگزوتیک توصیه نمیشود، زیرا حجم معاملات بسیار پایینی دارند و میزان اسپرد(در ادامه با مفهوم اسپرد آشنا میشوید.) بسیار بالاتری به نسبت بقیه جفتارزها دارند.
بیشترین حجم معاملات جفتارزها
توصیه اکید ما به شما مخصوصا در ابتدای کار این است که روی جفتارزهای با حجم معاملات بالا شروع به ترید و معامله کنید. 7 جفتارز اصلی بیشترین حجم را دارند که مابین آنها EUR/USD با اختلاف در رتبه اول قرار دارد. سپس USD/JPY بیشترین حجم را دارد.
قیمت ASK و BID
احتمالا در صرافیهای مختلف و حتی بازار بورس ایران لیستی از قیمت خرید و فروش داراییهای مختلف را دیدهاید.
قیمتهای سمت راست، قیمت فروشندگان است و قیمتهای سمت چپ تابلو، قیمتهای پیشنهادی خریداران است. فرض کنید آخرین قیمت معامله یک کالا 100 دلار بوده است، طبیعتا فروشندگان که گفتیم در سمت راست تابلو حاضر هستند، میخواهند دارایی خودشان را با قیمت بیشتری بفروشند و مثلا قیمتهای 101$ و 102$ و بالاتر را پیشنهاد میکنند، اما از طرف مقابل خریداران که تمایل دارند ارزانتر بخرند، قیمتهای پایینتری مثل 99$ و 98$ پیشنهاد میدهند.
مفهوم Ask = بهترین یا ارزانترین قیمتی که فروشندگان پیشنهاد میدهند.(در مثال بالا 101$)
مفهوم Bid = بهترین یا گرانترین قیمی که خریداران پیشنهاد میدهند.(در مثال بالا 99$)
زمانی که یکی از دو طرف کوتاه بیاید تا Ask و Bid یکی شوند، معامله صورت میگیرد و به عنوان آخرین معامله یا Market Price روی تابلو ثبت میشود.
مفهوم پیپ (PIP)
در زندگی همه چیز یک واحد اندازهگیری دارد، مخصوصا در بازارهای مالی و دنیای اقتصاد. مثلا در بازار سهام یا کریپتوکارنسی واحد اندازهگیری تغییرات قیمت درصد است. اما در بازار فارکس به دلیل اینکه جفتارزها به نسبت یکدیگر خیلی کم بالا یا پایین میروند، واحد اندازهگیری درصد نیست. دلیل اینکه جفتارزها به نسبت هم خیلی کم حرکت دارند، این است که اصولا ثبات اقتصادی میان دو کشور مربوط به آن ارزها وجود دارد. برای مثال اگر USD به نسبت JPY بخواهد چندین درصد رشد کند، باید در اقتصاد آمریکا یا ژاپن یک اتفاق خیلی بزرگی بیفتاد، یعنی یا اقتصاد آمریکا رشد زیادی داشته باشد یا اقتصاد ژاپن پسرفت شدید کند. در نتیجه حرکت روزانه جفتارزها در برابر یکدیگر عموما در حد کسری از درصد است مثلا %0.3 حرکت دارند. به همین دلیل از مفهومی به نام پیپ استفاده میکنیم.
پیپ به معنی Percentage in point یا price interest point است. به معنی کوچکترین واحد تغییر قیمت در فارکس است. رقم چهارم بعد از اعشار در جفتارزها برای تغییر پیپ مد نظر ما است. فرض کنید جفت ارز EUR/USD از 1.0040 به 1.0041 رسیده است، در این صورت 1 پیپ افزایش داشته است. حال اگر از 1.0040 به 1.0050 برسد، 10 پیپ افزایش داشته است.
استثنا: گفتیم تغییر رقم چهارم پس از اعشار در جفتارزها نشان دهنده تغییر پیپ است. اما یک استثنا وجود دارد که ارز JPY یا “ین ژاپن” است. هر جفتارزی که ارز JPY را در خودش داشته باشد باید رقیم دوم پس از اعشار آن برای تغییر پیپ اندازهگیری شود. مثلا اگر USD/JPY از 114.00 به 114.05 برسد، 5 پیپ افزایش داشته است.
با بررسی تصویر زیر آموزشهای بالا را بهتر درک میکنید:
حال اینکه هر پیپ چقدر ارزش دارد به موارد زیر بستگی دارد:
- جفتارز مورد معامله
- قیمت فعلی جفتارز مورد معامله
- حجم معامله باز شده
یاد گرفتیم که پیپ(PIP) مثل متر، سانتیگراد و … یک واحد اندازهگیری است. در ادامه مواردی مثل “لات” را هم با هم آموزش میبینیم و سپس متوجه خواهید شد که ارزش هر پیپ و سود/ضرر خودتان از معامله را محاسبه کنید.
مفهوم لات (LOT)
واحد اندازهگیری حجم معاملات در بازار فارکس لات است. وقتی شما از بازار میخواهید طلا بخرید برای مثال از فروشنده میخواهید یک گردنبند 20 گرمی به شما بدهد. اما در بازار فارکس شما باید بر اساس لات خرید و فروشهای خودتان را انجام دهید. حال این بحث پیش میآید که هر لات چه مقدار از هر دارایی است؟
- هر لات جفتارز یعنی 100,000 واحد
- هر لات طلا(XAUUSD) یعنی 100 انس طلا
- هر لات نقره(XAGUSD) یعنی 500 انس نقره
همچنین با توجه به اینکه مثلا در جفتارزها 100,000 واحد(یونیت) بسیار بزرگ است و عده کمی قادر به خرید این مقدار هستند(بدون در نظر گرفتن اهرمها) نسبتهایی از لات هم قابل خریداری میباشند:
- مینی لات (Mini Lot) یعنی 0.1 لات
- میکرو لات (Mirco Lot) یعنی 0.01 لات
- نانو لات (Nano Lot) یعنی 0.001 لات
محاسبه ارزش هر پیپ
حال که مفهوم پیپ و لات را متوجه شدید، باید به این موضوع بپردازیم که ارزش هر پیپ چقدر است. مثلا اگر قیمت جفت ارز یورو به دلار از 1.0050 به 1.0060 رسید و ما این جفتارز را خریده بودیم(Long) چقدر سود کرده بودیم؟
اشاره کردیم که ارزش هر پیپ سود یا ضرر در معامله ما به عناصر زیر بستگی دارد:
- جفتارز مورد معامله
- قیمت فعلی جفتارز مورد معامله
- حجم معامله باز شده
یعنی طبیعتا کسی که 1 لات معامله باز کرده و کسی که 0.1 لات معامله باز کرده است، با فرض برابر بودن میزان پیپ رشد کرده، به یک میزان سود نمیکنند.
همچنین فرض کنید نفر اول 1 لات روی طلا و نفر دوم 1 لات روی یورو به دلار معامله باز کرده اند. اگر هر دو 10 پیپ سود کنند، از لحاظ دلاری سودشان برابر نیست، زیرا هر ارزش هر پیپ در 1 لات طلا با ارزش هر پیپ در 1 لات یورو به دلار خیلی متفاوت است.
برای محاسبه ارزش هر پیپ در N لات معامله، 2 راه داریم:
- استفاده از ابزارهای کمکی مثل وبسایتها، یا اندیکاتورها و اکسپرتهایی که روی چارت میافتند.
- یادگیری فرمول و محاسبه ارزش هر پیپ در هر چارت
بعد از چند بار استفاده از هرکدام از روشها، دیگر نیازی به استفاده مجدد نخواهید داشت زیرا پس از مدتی ارزش هر پیپ در هر چارت را حفظ میشوید و با یک حساب سرانگشتی مدیریت معامله خود را انجام میدهید. مثلا وقتی ارزش هر پیپ در 1 لات یورو به دلار را بدانید، نیازی به حفظ هر پیپ در 0.1 لات ندارید و فقط کافی است، مقدار اولیه را بر 10 تقسیم کنید.
روش اول: استفاده از ابزارهای کمکی
در گوگل سرچ کنید: pip value calculator
وبسایتهای بسیاری این ابزار را به رایگان در اختیار شما قرار میدهند. کافی است جفتارز مورد نظر را انتخاب کنید، میزان حجم را وارد کنید(یا به لات یا به یونیت، که منظور از یونیت تعداد است مثلا هر لات جفت ارز برابر 100000 واحد یا یونیت است. پس 0.1 لات برابر با 10,000 یونیت است.)، قیمت فعلی جفتارز را وارد کنید(خیلی از وبسایتها به صورت اتوماتیک خودشان آخرین قیمت را قرار میدهند.) سپس میزان ارزش دلاری هر پیپ را مشاهده میکنید.
پیشنهاد: برای استفاده از محاسبهگر ارزش هر پیپ در وبسایت babypips روی لینک مقابل کلیک کنید: محاسبهگر ارزش هر پیپ
همچنین با جستجو عنوان(Pip Value Calculator) در متاتریدر یا گوگل، اندیکاتورهایی به رایگان وجود دارند که ارزش هر پیپ را گوشه نمودار در لحظه به شما نشان میدهند. برای نمونه روی لینک مقابل کلیک کنید: Simple Pip Value Calculator
روش دوم: فرمول محاسبه ارزش هر پیپ
ارزش هر پیپ = (ارزش پیپ در قیمت * حجم معامله ) / قیمت بازار
نکته: به یاد داشته باشید هر جفتارزی که ارز Quote یا مخرج USD باشد، ارزش هر پیپ آن در حجم یک لات کامل برابر 10$ خواهد بود و نیازی به محاسبه ندارید و همیشه ثابت است.
مفهوم اسپرد(Spread)
خیلی ساده به اختلاف قیمت مابین بهترین قیمت خریدارد و بهترین قیمت فروشنده “اسپرد” گفته میشود. اسپرد بر مبنای پیپ محاسبه میشود.
اسپرد در واقع هزینهای است که بروکر(کارگزاری) شما بابت معامله دریافت میکند. هرچه اسپرد بروکر شما پایینتر باشد، شما کارمزد کمتری بابت هر معامله پرداخت میکنید.
در جفت ارزهای اگزوتیک شاهد اسپردهای بزرگ هستیم ولی جفتارزهای ماژور اسپردهای خیلی کوچتری دارند.
معاملات Buy و Sell
بازار فارکس اصطلاحا یک بازار دوطرفه است. یعنی از بالا رفتن و پایین آمدن قیمت شما سود خواهید برد.
Buy یک جفتارز یا معامله Long باز کردن:
شما از خرید در قیمت پایین و بالا رفتن قیمت سود میکنید.
Sell یک جفتارز یا معامله Short باز کردن:
شما از خرید در قیمت بالا و پایین رفتن قیمت سود میکنید.
انواع سفارشات در بازار فارکس
در اصل دو نوع سفارش در بازار وجود دارد. Limit و Stop
اما با در نظر گرفتن اینکه هر معامله میتواند Sell یا Buy باشد، به چهار نوع سفارش میرسیم.
سواپ (Swap) و RollOver
شما در فارکس ارزها را خرید و فروش میکنید و هرکدام از این ارزها نرخ بهره(Interest Rate) دارند. معاملات باید به صورت شبانه تسویه شوند. با توجه به اینکه چه جفتارزی را معامله میکنید و اینکه روی آن جفتارز معامله خرید یا فروش باز کردهاید، میزان سوآپی که پرداخت یا دریافت میکنید، متفاوت است.
سواپ مثبت و سواپ منفی، از اختلاف بین نرخ بهرهها در دو ارز بدست میآید. اگر میزان نرخ بهره ارزی که میفروشید بیشتر از نرخ بهره ارزی که میخرید باشد، با سواپ منفی مواجه میشوید و ضرر میکنید. اما اگر نرخ بهره ارزی که میخرید بیشتر باشد، شما سود میکنید و با سواپ مثبت مواجه خواهید شد.
شما فقط در صورتی که معامله خودتان را بیشتر از یک روز باز نگه دارید وارد پروسه دریافت یا پرداخت سواپ میشوید، ولی اگه معاملههای خودتان را زود و همان روز(به تایم ایران تا قبل از حدود 00:30 بامداد) ببندید، اصلا به سواپ کاری نخواهید داشت.
مثلا اگر جفت ارز USD/JPY را خریداری کرده باشید و در لحظه تسویه، نرخ بهره USD مثلا %3+ باشد و نرخ بهره JPY مثلا %2+ باشد. ما سود دریافت میکنیم زیرا ارزی که ما خریداری کردهایم(به ازای پرداخت ین، دلار دریافت کردهایم.) دارای بهره بالاتری است.
سوآپ در بازار فارکس بر اساس نرخ وامهای شبانه(یک شبه) در بازار بین بانکی محاسبه میشود و روزانه از سوی ارائه دهندگان نقدینگی در اختیار بروکرهای فارکسی قرار میگیرد. تریدرها با معامله در جفتارزها در واقع تفاوت نرخ بهره بین 2 ارز را مبادله می کنند که در پایان هر شب به عنوان نرخ بهره شبانه در فارکس بر معاملات باز آنها اعمال میشود.
در نظر داشته باشید که اگر در چهارشنبه شب، معامله باز داشته باشید، نرخ سواپ را باید 3 برابر حساب کنید، چون تسویه معاملات اسپات فارکس سه روزه است و تسویه معاملاتی که چهارشنبه شب باز بوده است به روزهای شنبه و یکشنبه می رسد که بازار تعطیل است و پس از تعطیلی تسویه انجام می شود.
رول اُور: به عملیات انتقال معامله از امروز به روز معاملاتی بعدی RollOver گفته میشود که در ساعت 22:00 به تایم GMT یا حدود 01:30 بامداد تهران انجام میشود.
لوریج (Leverage) در فارکس
لوریج به معنی اهرم است. اهرم در بازارهای مالی، امکانی است که در اختیار تریدرها قرار میگیرد، تا بیش از سرمایه اولیهای که در اختیار دارند، معامله کنند. میتوان این ویژگی را نوعی کمک از سمت بروکر در نظر گرفت که بتوان با حجم بیشتری از سرمایه وارد بازار شد. در واقع نوعی قرض از بروکر است.
لوریج یک شمشیر برنده دو لبه است که میزان سود و ضرر شما را N برابر میکند.
فرض کنید 200$ سرمایه دارید، وقتی اهرم 1:100 انتخاب میکنید، 100*200$ یعنی 20000$ سرمایه برای ترید دارید. در حالت عادی وقتی 200$ معامله باز کنید با %1 حرکت قیمت، شما 2$ سود/ضرر میکنید در حالی که اگر با اهرم 100 این معامله را باز کنید، 200$ سود/ضرر میکنید.
برای مثال وقتی اهرم شما 100 باشد، با %1 ضرر شما تمام سرمایه خود را از دست میدهید، زیرا %1*100 برابر %100 میشود. البته با توجه به اسپرد و کمیسیون زودتر از رسیدن به ضرر 1 درصدی شما سرمایهتان صفر میشود!
دلیل نیاز به اهرم یا لوریج مخصوصا در بازار فارکس؟ میدانید که هر لات از جفتارز یعنی 100,000 واحد، که هر پیپ آن 10$ سود دارد. وقتی صحبت از 100,000 واحد میشود، یعنی مثلا در جفت ارز یورو به دلار، 100,000 دلار به ازای دریافت 110,000 یورو(با فرض نسبت 1.1000 در EUR/USD) پرداخت کنیم. طبیعتا این مقدار برای تریدرهای زیادی امکانپذیر نیست حتی 0.1 لات هم 10,000 دلار نیاز دارد! همچنین یک میکرو لات یعنی 0.01 لات نیز 1000 دلار نیاز دارد که هر پیپ آن 0.1$ سود دارد! در حالی که میکرو لات کوچترین واحدی است که اکثر بروکرها اجازه باز کردن معامله را میدهند! در نتیجه شخصی که با کمتر از 1000$ میخواهد معامله کند توانایی این کار را ندارد. اما حتی با داشتن 100$ هم با اهرم 1:10 این مورد امکانپذیر است.
مارجین (Margin)
در مثال بالا 200$ ابتدایی که برای باز کردن یک معامله 20,000 با اهرم 1:100 نیاز بود، مارجین است. در واقع میزان پولی که به صورت ضمانت در اختیار بروکر قرار میگیرد.
حتما توجه دارید که وقتی شما با 200$ یک معامله 10,000$ باز میکنید و 1% ضرر میکنید، تمام ضرر شما از 200$ کم میشود نه 10,000$ زیرا سرمایه شما 200$ است و مابقی آن قرض بروکر به شما است.
مفهوم کورولیشن(Correlation) یا همبستگی
همبستگی یعنی میزان درصد رفتار مشابه دو عنصر در بازههای مختلف زمانی، که با عددی مابین -1 و +1 اندازهگیری میشود. عدد +1 نشان دهنده بیشترین همبستگی است، یعنی دو عنصر تماما مشابه هم حرکت میکنند که این اتفاق به ندرت اتفاق میافتد.
همچنین همبستگی جفتارزها در فارکس(Currency Correlation) یعنی رفتار قیمتی یک جفتارز با رفتار قیمتی جفت ارز دیگر همبستگی داشته باشند. این همبستگی میتواند مثبت یا منفی باشد. اگر همبستگی مثبت باشد، یعنی دو جفت ارز به نسبتی مشابه در یک جهت حرکت میکنند و اگر همبستگی منفی باشد، یعنی دو جفت ارز به همان نسبت در خلاف جهت یکدیگر حرکت میکنند.
مثال:
قیمت نفت جهانی با دلار کانادا(CAD) همبستگی مثبت دارد و افزایش قیمت نفت باعث افزایش ارز دلار کانادا میشود، زیرا کانادا یکی از تولیدکنندگان و صادرکنندگان بزرگ نفت میباشد.
استرالیا به عنوان یک صادر کننده طلا شناخته میشود و قیمت طلای جهانی(XAU/USD) با دلار کانادا(AUD/USD) همبستگی دارد، زیرا با افزایش قیمت طلا، طبیعتا اقتصاد استرالیا تقویت خواهد شد.
برای مشاهده میزان همبستگی جفتارزهای مختلف با یکدیگر در تایمفریمهای مختلف میتوانید از لینک زیر رو به رو استفاده کنید: لینک همبستگی جفتارزها در فارکس
وبسایتها و نرمافزارهای لازم برای فارکس
پیشنهاد ما برای هریک از موارد زیر نرمافزارها و وبسایتهای زیر هستند:
تحلیل چارت و نمودار
وبسایت تریدینگ ویو – TradingView.Con
انجام معاملات، کدنویسی مالی و …
وبسایت متاتریدر 4 یا 5
اخبار بنیادی و اقتصادی فارکس
وبسایت فارکس فکتوری
تحلیل و آنالیز حساب
وبسایت myFXbook.com
انواع تریدر فارکس
بر اساس مدت زمان باز بودن معامله، میتوانیم تریدرها را به 5 دسته تقسیم کنیم:
- اسکلپر: مدت زمان باز بودن معامله، بین چند دقیقه تا چند ساعت
- دی تریدر: مدت زمان باز بودن معامله، چند ساعت (حتما معاملات در پایان روز بسته میشوند.)
- سویینگ تریدر: مدت زمان باز بودن معامله، بین چند روز تا چند هفته
- ترند تریدر: این دستهبندی را خیلی از افراد قرار نمیدهند، ولی ترند تریدرها از لحاظ باز بودن معاملات چیزی مابین سویینگرها و پوزیشنرها هستند.
- پوزیشن تریدرها: مدت زمان باز بودن معامله، بین چند هفته تا چندماه و حتی سال
هدیه: برگه تقلب اصتلاحات فارکس
توجه:
تمامی مطالب و مثالها صرفا بُعد آموزشی داشته و به هیچ عنوان
توصیه خرید یا فروش نمیباشد.
سرمایه آبی هیچگونه مسئولیتی در این باره ندارد.
9 دیدگاه ثبت شده!
درود بر شما بسیار جامع بود.💌
سلام، ممنون از نگاه پر مهر شما
Tozihateton kheyli khob bod mersi
ممنون از لطف شما
درود و خدا قوت . کامل بود ممنون
سلام، خوشحالیم که برای شما مفید بوده.
با سپاس بابت انتشار این مقاله آموزشی ارزشمند ، پیشنهاد می کنم در زیر بخش مربوط به ” محاسبه ارزش هر پیپ ” یک بخش جدید بنام ” محاسبه حجم سفارش ( لات سایز ) اضافه شود .
سلام، ممنون از نظر ارزشمند شما، حتما سعی میکنیم در آپدیت بعدی تغییرات بیشتری ایجاد کنیم.
واقعا مقاله فارکس از این جامع تر و تمیزتر نمیشد دمتون گرم و عالی